Manchester City won de penaltyserie met 7–6.
Scheidsrechter Jarred Gillett
Toeschouwers 78.416
← Vorige     Volgende →
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

De FA Community Shield 2024 was de 102de editie van de FA Community Shield, een jaarlijkse door de FA georganiseerde voetbalwedstrijd. De wedstrijd werd gespeeld tussen Manchester City, als winnaar van de Premier League 2023/24, en Manchester United, als winnaar van de FA Cup 2023/24, op zaterdag 10 augustus 2024 in het Wembley Stadium te Londen met Jarred Gillett als scheidsrechter. Na doelpunten van Alejandro Garnacho en Bernardo Silva (1–1) won Manchester City de penaltyserie met 7–6, waarmee het zijn zevende Community Shield won en de titel overnam van Arsenal FC.

Voorgeschiedenis

Manchester City plaatste zich voor de Community Shield door kampioen te worden van de Premier League 2023/24 met twee punten voorsprong op Arsenal FC. Manchester United kwalificeerde zich voor de wedstrijd door in de finale van de FA Cup 2023/24 met 2–1 te winnen van Manchester United. Manchester City speelde zestien keer eerder in de Community Shield, waarvan het zes keer won, meest recentelijk in 2019, en verloor de voorgaande drie edities van de Community Shield. Manchester United speelde 30 keer eerder in de Community Shield, waarvan het 21 keer won, meest recentelijk in 2016. Twee keer eerder troffen de stadsgenoten elkaar om de Community Shield; Manchester United won in 1965 en 2011. Pep Guardiola stond vijf keer eerder in de FA Community Shield, telkens als trainer van Manchester City. Hij won in 2018 en 2019 en verloor in 2021, 2022 en 2023. Erik ten Hag trainde nooit eerder een team in de FA Community Shield.

Wedstrijd

Verloop

Op 7 augustus 2024 werd de Australiër Jarred Gillett aangesteld als scheidsrechter voor de finale, nadat de oorspronkelijke scheidsrechter John Brooks geblesseerd afhaakte.[1] In de eerste helft schoten namens Manchester City Oscar Bobb over James McAtee op de paal. Aan de andere kant wist Amad Diallo vlak voor het doel de bal niet bij Mason Mount te krijgen. In de tweede helft werd een doelpunt van Bruno Fernandes door de grensrechter afgekeurd wegens buitenspel, waarna Marcus Rashford de paal raakte en Scott McTominay vlak voor het doel de bal niet wist te raken. Manchester United kwam in de 82ste minuut alsnog op een voorsprong, via de naar binnen getrokken Alejandro Garnacho. In de slotfase maakte invaller Bernardo Silva de gelijkmaker voor de landskampioen met een kopbal uit een voorzet van Bobb. Met een 1–1 stand na de reguliere speeltijd volgde een penalyserie. Manchester City's eerste strafschop, van Silva, werd gekeerd door André Onana. In het restant van de penaltyserie schoot Jadon Sancho echter via de vingertoppen van Ederson Moraes op de paal en schoot Jonny Evans over, terwijl Manchester City zeven keer raak schoot, waardoor Manchester City voor de zevende keer de FA Community Shield won.[2]

CV 3 Vlag van Portugal Rúben Dias Aanvoerder
LA 24 Vlag van Kroatië Joško Gvardiol Werd na 90 minuten van het veld gehaald 90'
CM 75 Vlag van Engeland Nico O'Reilly Werd na 63 minuten van het veld gehaald 63'
CM 8 Vlag van Kroatië Mateo Kovačić
AM 87 Vlag van Engeland James McAtee Werd na 80 minuten van het veld gehaald 80'
MV 4 Vlag van Engeland Kalvin Phillips
MV 17 Vlag van België Kevin De Bruyne Werd na 90 minuten in het veld gebracht 90'
MV 20 Vlag van Portugal Bernardo Silva Werd na 80 minuten in het veld gebracht 80' Kreeg in de 85e minuut geel 85'
MV 27 Vlag van Portugal Matheus Nunes Werd na 63 minuten in het veld gebracht 63' Kreeg in de 85e minuut geel 85'
AV 26 Vlag van Brazilië Sávio Werd na 63 minuten in het veld gebracht 63'
Coach:
Vlag van Spanje Pep Guardiola
DM 24 Vlag van Kameroen André Onana
RA 20 Vlag van Portugal Diogo Dalot
CV 5 Vlag van Engeland Harry Maguire Werd na 58 minuten van het veld gehaald 58'
CV 35 Vlag van Noord-Ierland Jonny Evans
LA 6 Vlag van Argentinië Lisandro Martínez
CM 18 Vlag van Brazilië Casemiro
CM 37 Vlag van Engeland Kobbie Mainoo Werd na 59 minuten van het veld gehaald 59'
AM 7 Vlag van Engeland Mason Mount Werd na 58 minuten van het veld gehaald 58'
RB 16 Vlag van Ivoorkust Amad Diallo Werd na 59 minuten van het veld gehaald 59'
SP 8 Vlag van Portugal Bruno Fernandes Aanvoerder
LB 10 Vlag van Engeland Marcus Rashford Werd na 83 minuten van het veld gehaald 83'
DM 1 Vlag van Turkije Altay Bayındır
MV 14 Vlag van Denemarken Christian Eriksen
MV 39 Vlag van Schotland Scott McTominay Werd na 58 minuten in het veld gebracht 58'
MV 43 Vlag van Engeland Toby Collyer Werd na 59 minuten in het veld gebracht 59'
AV 11 Vlag van Nederland Joshua Zirkzee
AV 17 Vlag van Argentinië Alejandro Garnacho Werd na 59 minuten in het veld gebracht 59'
AV 21 Vlag van Brazilië Antony
AV 25 Vlag van Engeland Jadon Sancho Werd na 83 minuten in het veld gebracht 83'
AV 28 Vlag van Uruguay Facundo Pellistri Werd na 58 minuten in het veld gebracht 58'