Chaubunagungamaug (jezero)

Chaubunagungamaug
Lokacija
PoložajWebster, Massachusetts
DržaveSAD
Koordinate42°02′″N71°50′″W
Hidrografija
Aps. visina145.39 m
Dužina5.23 km
Širina1.811 km

Chaubunagungamaug [tʃəˌbʌnəˈɡʌŋɡəmɔːɡ] (obično Webster [ˈwɛbstər]), jezero kraj grada Webstera u Massachusettsu. Dom je plemena Chaubunagungamaug, danas članova plemenskog saveza Nipmuc od kojih je jezero Chaubunagungamaug dobilo svoje ime. Od 1921. jezero je poznato i po svojem puno dužem imenu sastavljenu od 45 slova raspoređenih u 14 slogova: Char­gogg­a­gogg­man­chaugg­a­gogg­chau­bun­a­gung­a­maugg. Većini Amerikanaca ovaj naziv je neizgovorljiv, i jedan je od najdužih zemljopisnih naziva na svijetu.

Jezero Webster ili Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg ([https://web.archive.org/web/20061031144138/http://www.websterlakeassociation.com/images/Map_of_Webster_Lake.jpg Arhivirano 2006-10-31 na Wayback Machine-u]) s površinom od 5,8 km2 nalazi se u okrugu Websteru, i sa nekoliko uskih prolaza gotovo podijeljeno na tri dijela.

Ime

Tabla s neizgovorljivim imenom, skračenim na Chaubunagungamaug.

Jezikoslovci smatraju da bi mu ime moglo doći od Manchaug ili Monuhchogok (u značenju "Mjesto za loviti ribu na granici""), plemena Indijanaca i njihovog istoimenog sela koje je bilo locirano uz jezero. Ovo rano selo Nipmuca ipak postoji 1674. istovremeno kada i selo Chachaubunkkakowok ili Chaubunagungamaug, koje označava i ime druge bande Nipmuca, čiji su se potomci održali do danas i zadržali svoje staro ime. Značenje imena ove riječi je "You Fish on Your Side, I Fish on My Side, Nobody Fish in the Middle" ili Ti loviš ribu na svojoj strani, ja lovim na svojoj, na sredini ne lovi nitko.'

Vanjske veze

Chaubunagungamaug (jezero) na Wikimedijinoj ostavi
  • Lake Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg