Fondi (hrana)

Mesni fondi

Fondi (fr. fondue — topljeno) je hrana od sira rastopljenog na vatri. Ona potiče iz Savoje i francuskog dela Švajcarske. Danas se pod ovim pojmom podrazumeva nekoliko hrana i od raznih sastojaka. Zajedničko je da je vatra na samom stolu iznad koje je posuda na stalku u kojoj se ona priprema.

Poreklo

Poreklo fondia od sira nije stopostotno razjašnjen kako Švajcarska tako i Savoja prisvajaju ovu hranu kao svoju stoletnu tradiciju. Neosporno je da su kako Švajcarski tako i francuski pastiri u Alpima bili odeljeni od ostatka sveta tokom većeg dela godine i da su im osnovne namirnice kojim su zadovoljavali svoje potrebe za hranom koju su mogli sami sebi da spremaju bili hleb i sir.

Prema nedokazanim izvorima i legendi fondi su pronašli sveštenici koji u doba posta nisu smeli da jedu čvrstu hranu i smeli su da upotrebljavaju sir u rastopljenom stanju bez toga da bi kršili ovu zabranu.

U Švajcarskoj fondi od sira se smatra za narodnu ishranu i iako se prodaju gotove smese za pripremu ovog jela kod pojedinih poznavaoca ovo nailazi na otpore.

Vrste

Pored francusko- švajcarskog fondia od sira su danas poznati i fondi od mesa kao i od ribe iako se oni ne tope već se u odgovarajućim posudama filtriraju ili kuvaju. U suštini, značenje ovog imena hrane ima pre korene u načinu pripreme i načinu na koji se jelo konzumira.

Pored ovde navedenih osnovnih vrsta fondia postoje i mnoge druge varijacije. Treba tu imenovati kineski fondi koji se priprema iz raznih vrsta ribe i mesa kao i rakova koji se pripremaju u čorbi kao i japanski fondi koji za razliku od kineskog upotrebljava razne vrste pečuraka i povrća.

Švajcarski fondi od sira

Fondi od sira

Za spremanje fondia od sira se upotrebljavaju razne vrste sireva. U Švajcarskoj je uobičajeno mešanje dve ili više vrsta sireva kao što su npr. ementaler, grijer ili apenceler. U francuskoj Savoji se mešaju tri vrste sira emental, konte i bofor no postoje više različitih kombinacija.

Hrana se priprema u specijalnoj posudi od kamena u kojoj se nalazi u belom vinu rastopljen sir sa biberom i belim lukom, muškatom te i malom količinom rakije od trešnje. Tokom pripreme se ova kamena posuda nalazi na stolu iznad malog gorionika od alkohola. Kada se sir rastopi u njega se umeču mali komadići belog hleba ili skuvani krompir.

Fondi od mesa

Fondi od mesa se sprema od najboljih delova mesa iz svinjskog ili goveđeg filea ili drugih varijanti sa sitnijim delovima mesa. Za pripremu se koristi posuda - lonac u kojem je rastopljen dobar loj koji stoji kao i u prethodnom slučaju na prigodnom gorioniku i tu se komadići mesa frituju na dugačkim viljuškama. Uz ovo se serviraju razni sokovi i remulgatori koji se pripremaju ne samo od majoneze već se mešaju i sa jogurtom i za ovo postoji veliki broj pikantnih recepata sa pripremom od raznih vrsta sezonskog bilja.

Fondi od ribe

Iz Azije potiče fondi od ribe koji u Evropi za sada nije tako raširen kao prethodne dve vrste ove hrane ali je vrlo cenjen kod ljubitelja ribe i predstavlja zamenu za pečenog šarana.

Upotrebljava se mnogo vrsta mesa bez kostiju naime velikih morskih riba i za razliku od pripreme mesa koje se frituje riba se stavlja u male kotarice od rešetki od metala koje se potapa u specijalne vruće sokove i uz to se serviraju slični remulgatori kao i kod fondia sa mesom

Društveni aspekti

Sve vrste fondia se karakterišu time što se hrana ne servira kao gotova hrana već se servira sirova da bi se za stolom pripremila te se vreme pripremanja i konzumiranja hrane koristi i kao prilika za druženje i razgovor.

Spoljašnje veze

Fondi (hrana) na Wikimedijinoj ostavi